Dýňová sezona

dýňová sezóna

Dýňová polévka

Připravte si:

jednu větší dýni Hokaido (při přípravě polévky doporučuji použít zrovna tuhle, na rozdíl třeba od máslové dýně má výraznější chuť)

olej

1 cibule 

2 větší brambory

3 stroužky česneku

smetana

2 lžíce kari

2 lžičky muškátového oříšku nebo květu

1-2 lžičky zázvoru (můžete použít i čerstvý, polévka bude pikantnější)

sůl podle chuti

Dýni omyjeme, zbavíme stopky a nečistot, rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na kostky, stejně jako oloupané brambory. Nakrájíme si cibuli a v hrnci ji osmahneme dozlatova. Přidáme asi litr a půl vody, dýni, brambory a stroužky česneku. To všechno necháme aspoň půl hodiny vařit a nezapomeneme přidat kari, které nejlíp podtrhne přirozeně pikantní a zároveň nasládlou chuť dýně. Poté odstavíme, rozmixujeme a vmícháme kelímek smetany. A už jen dochucujeme muškátovým oříškem, zázvorem a solí.

Při servírování můžete do polévky dát lžíci zakysané smetany, ještě víc krém zjemní.

Dýňové muffiny

Co budete k jejich výrobě potřebovat? 

(suroviny asi na 17 muffinů)

1/2 malé dýně Hokaido (není podmínkou, můžete použít jiný druh dýně)

200 gramů špaldové mouky (můžete použít klasickou polohrubou) 

2 vejce

3 lžíce oleje

50 gramů třtinového cukru nebo datlový sirup (já použila kombinaci obojího)

1 lžička prášku do pečiva

1-2 lžičky skořice

1 lžička sušeného zázvoru

1 lžička muškátového oříšku nebo květu

špetka soli

mleté vlašské ořechy (nebo jiný druh podle chuti)

smetana ke šlehání, moučkový nebo vanilkový cukr a skořice

Dýni pořádně opláchneme, rozkrojíme na polovinu, vydlabeme semínka a nastrouháme najemno. Ve větší míse smícháme olej s třtinovým cukrem a přidáme nastrouhanou dýni a dvě vejce. V jiné nádobě smícháme mouku s práškem do pečiva, oříšky a kořením a celou směs důkladně vmícháme do té dýňové tak, aby se všechny ingredience spojily. Pokud je směs příliš tuhá a špatně se s ní pracuje, můžeme do ní přidat trochu mléka. Lžící těsto přeneseme do formiček a dáme péct na 30 minut při 170°.

Před servírováním můžete muffiny ozdobit domácí šlehačkou (jednoduše vyšleháte smetanu s trochou vanilkového nebo moučkového cukru) a posypat skořicí.

Dobrou chuť!

Autor: Anna Musilová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *