Rychlé a zdravé svačiny

Rychlé a zdravé svačiny

Vydáno: 31.01.2016

Většina studentů má na vysoké škole špatné stravovací návyky - minimálně v prvním ročníku, než se rozkoukají na koleji a v novém městě. Protože už to samo o sobě dá dost zabrat, na vaření není čas, a tak se místo konzumace kvalitního jídla často stravují ve fastfoodech. Pokud je to i váš případ, a chcete to změnit, udělat něco pro svoje tělo a mysl, připravila jsem si pro vás několik jednoduchých receptů, které nezruinují vaši peněženku, připravíte je raz dva a ještě prospějí vašemu tělu! 

Avokádové tousty

Budeš potřebovat: celozrnné tousty, avokádo, rajčata, salát, vejce, citron, sůl a pepř na dochucení

Jak postupovat: Rozpůlíme a pomocí lžíce oloupeme avokádo, které nakrájíme na tenké plátky, stejně jako rajčata. Opečeme tousty do křupava a začneme s přípravou. Vespod doporučuji dát avokádo - když ho trochu rozmačkáte vidličkou, bude plnit funkci např. Lučiny a suroviny "slepí" k sobě. Pokapeme citronem, osolíme a opepříme dle chuti. Pokračujeme rajčaty, volským okem, které jsme si předem připravili, listem salátu. Položíme druhý díl toustu a je hotovo! Zdravá svačina do školy je připravená během deseti minut.

Hruškový nápoj

Budeš potřebovat: maliny (dají se koupit mražené), voda, avokádo, špenátové listy, hrušky

Jak postupovat: Do mixéru dáme asi čtvrt avokáda, půlku hrušky, hrst špenátových listů, malin a sklenici vody. Všechno pořádně rozmixujeme. (Množství surovin je uvedeno na jednu porci)

Pozn.: Nápoj sice nemá kvůli špenátovým listům moc lákavou barvu, ale je nabitý vitamíny a stopovými prvky a chutná báječně! 

Banánové muffiny

Budeš potřebovat: banány, celozrnná mouka, vejce, máslo, med, skořice, jedlá soda a kypřící prášek, hořká čokoláda na dozdobení

Jak postupovat: Máslo rozpůlíme (budeme potřebovat asi 125 gramů), přidáme dvě lžíce medu, necháme změknout (ale ne roztát) a pořádně je promícháme. Přidáme dvě vejce a znovu zamícháme. Rozmačkáme tři středně velké banány a přidáme je do těsta. Poté odměříme si 200 gramů mouky (cca obsah jednoho normálního hrnečku) a přidáme do těsta, stejně jako jedlou sodu, kypřící prášek a skořici (vždy po čajové lžičce) a znovu celé pořádně promícháme. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Pekáč na muffiny vyložíme košíčky a naplníme je těstem po okraj. Muffiny můžeme ozdobit kousky kvalitní hořké čokolády a pečeme asi 20 min.

Batátové brownies

Budeš potřebovat: 2 středně velké batáty – cca 800 g (sladké brambory, vypadají trochu jako řepa, mají tmavší slupku a jsou větší, než normální brambory), balení sušených datlí (není nutné, ale brownies jsou s nimi trochu sladší), 100 g mletých mandlí, hrnek celozrnné mouky, 4 lžíce kakaového prášku (kvalitní kakao, ne Granko), 3 lžíce javorového sirupu a špetka soli

Jak postupovat: Oloupeme batáty, nakrájíme na kousky a dáme je vařit, dokud nezměknou – můžeme k nim přihodit i datle, lépe se s nimi potom pracuje. Když jsou batáty a datle měkké, rozmixujeme je a vmícháme ostatní suroviny, dokud nám nevznikne jemná krémová směs. Nalijeme směs do pekáče vyloženého pečicím papírem, a v troubě rozpálené na 180 stupňů pečeme asi 30-40 minut. Brownies by měly být hotové, když se těsto nelepí na špejli (ale díky bramborám jako hlavní přísadě samozřejmě budou vždycky vláčnější). Pokud chceme, aby nám brownies vyběhly víc do výšky, přidáme kypřící prášek, ale není to nutné, dobré jsou i tak.

Autorky fotografie: Lucie a Nicole Ehrenbergerovy 

Autor: Anna Musilová

Další články z rubriky

Jeden den na Gibraltaru

Anna Musilová | 26.06.2017

Jeden den na Gibraltaru

Když zaparkujeme auto v andaluském pohraničním městečku a projdeme pasovou kontrolou,…

Balabán píše o smrti naléhavě i s něhou, patosu a kýči se úspěšně vyhýbá

Zeptej se táty je posledním dílem Jana Balabána, který zemřel krátce před jeho dokončením.…

Volá Londýn aneb prodloužený víkend v britské metropoli

Je deset večer, čtrnáctého září. S čtveřicí kamarádek přijíždíme po celodenním cestování…


© 2018, www.studentbrana.cz - všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Nahoru ↑